REPARTE

GALERI

SHËRBIMET MJEKËSORE

galerii

INFORMATOR ELEKTRONIK

i

PËR RE-MEDIKËN

Ultrasonografia e parë bëhët gjatë vizitës së parë te mjeku.Bëhet pët të verifikuar moshën gestacionale. Ky ekzaminim bëhet me ultrazë vagjinale dhe duhet të keni fshikëzën e urinës të zbrazur.


Ultrasonografinë e dytë e bëjmë nga 11-13,6 javët e shtatëzënisë. Përcaktimi i moshës së fetusit, transparenca e zverkut (NT) dhe matja e kockave nazale, numërimi i toneve të zemrës, vlerësimi i placentës tek shtatzënitë e shumëfishta.Ekzaminim komplet për trisomi 21 e cila nënkupton edhe test të dyfishtë duke marrë gjak venoz nga nëna dhe përcaktimin e B-HCG të lire dhe PAPP-А.


Ultasonografinë e tretë e bëjmë javët 20-24 javët javët e shtatëzanisë, vlerësimi strukturor i fetusit dhe shqyrtimi i anomalive, matja e dimenzioneve të qafës së mitrës (cerviksit), vlerësimi i marrëdhënieve ndërmjet placentës dhe cerviksit, përcaktimi i moshës fetale të verifikojmë se eгн. Nëse përcaktoheni për këtë lloj të ekzaminimi vërtetoni se jeni dakord të dini për gjithë cka që do ta shohim. Duhet të shtriheni në krevat ,mjeku do të ja lyen stomakun me gjel dhe mbi të do ta vëndon sondën me ultratiguj .Gjysma e anomalive zhvillimore të cilat mund të shkakëtojnë vështirësi serioze gjatë ekzaminimit mund ti shohim ndërsa pjesën tjetër nuk do të jemi në gjendje ta shohim. Në tabelën e mëposhtme janë të shënuara anomalitë e ndyshme të cilat me ultratinguj I shohim . Gjatë ekzaminimit ndonjëherë mundet të përcaktohet edhe gjinia ,por kontroll vetëm për përcaktim të gjinisë nuk bëhet. Saktësia e përcaktimit të gjinisë është е 95%. Nëse mjeku gjatë ekzaminimit shqyrton anomali në zhvillimin e fetusit atë dhe do të ja u tregon. Për shumicën e anomalive do të duhet edhe ekzaminim tjetër nga mjek tjetër.


Ultrasonografia e katërt bëhet 28-32 javë gestacionale, të vërtetojmë se fëmija juaj mirë zhvillohet të matim sasinë e lëngut që gjendet brenda në fetus (amnion ), ta shohim placentën dhe lokalizimin e saj, vendosjen, strukturën.

(RCOG Working party. Supplemens to Ultrasound Screening for Fetal Abnormalities. Report of the RCOG Working Party, London; RCOG

 

Anomali zhvillimore

Cila është anomalia zhvillimore

Mundësia për ta zbular

Spina bifida

Shtylla kurrizore e hapur

90%

Anencephalia

Mungesë e pjesës së sipërme të kokës

99%

Hydrocephalus

Sasi e rritur e lëngut në hapësirat e trurit

60%

Vese të zemrës – më të mëdha

 

25%

Dijafragmalna hernia

Plasaritje në diafragmë - murrë ndarës mes hapësirës së stomakut dhe kafazit të krahërorit

60%

Egzomfalos/gastroshisis

shkaktohet kur ekziston një zonë në të cilën muskujt janë të dobët dhe kjo i lejon organet e brendshme të dalin nga muri abdominal.

90%

Vese më të mëdha të veshkave

Mungesë ose veshkë anormale

85%

Anomali të zhvillimit të kockave

Mungesë e kockave

90%

Paralizë cerebrale

Asnjëherë

Autizëm

 

Asnjëherë

Sindroma Daun

Mund të ndërlidhet me anomali të zemrës ose zorrëve

40%

 Ekzaminime me

Ultratinguj